Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Αποτελέσματα έρευνας για την περιεκτικότητα των μελισσοτροφών στην Ελλάδα σε HMF


Σήμερα θα κάνω την εξαίρεση και θα δημοσιεύσω στο blog κάτι μελισσοκομικό.


Αφορμή αποτελεί το πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο άρθρο που διάβασα σήμερα στο περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση και συγκεκριμένα το:

Γκόρας, Γ. Τανανάκη Χ. & Α.  Θρασυβούλου. 2013. Η περιεκτικότητα των μελισσοτροφών σε HMF. Μελισσοκομική Επιθεώρηση 27(2): 98-101.

Οι παραπάνω ερευνητές του Α.Π.Θ. ανέλυσαν 18 διαφορετικές μελισσοτροφές εμπορίου αναφορικά με την περιεκτικότητα τους σε HMF. Να σημειώσω εδώ πως για την ασφάλεια των μελισσών, προτείνετε διεθνώς οι τροφές τους να μην έχουν HMF περισσότερο από 20,0mg/kg.

Από αυτές, τέσσερις (4) ήταν ζαχαροζύμαρα τύπου βανίλια όπου οι τιμές HMF κυμάνθηκαν από 0 έως 12,9mg/kg. Δηλαδή όλες ήταν εντός των ορίων ασφαλείας για τις μέλισσες (κάτω από 20,0mg/kg).

Επτά (7) τροφές ήταν ζυμάρια ζυμωτού τύπου όπου οι τιμές HMF κυμάνθηκαν από 0 έως 96,1mg/kg. Τρεις (3) ξεπερνούσαν τα όρια ασφαλείας για τις μέλισσες (πάνω από 20,0mg/kg).

Επτά (7) τροφές ήταν “ζυμάρια” όπου στην συσκευασία δεν υπήρχε πληροφόρηση για τον τρόπο παρασκευής και οι τιμές HMF σε αυτά κυμάνθηκε από 0 έως 96,7mg/kg. Τέσσερις (4) ξεπερνούσαν τα όρια ασφαλείας για τις μέλισσες (πάνω από 20,0mg/kg).

Οι ερευνητές επίσης παρασκεύασαν μελισσοτροφές υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Για λεπτομέρειες όσο αφορά αυτό το κομμάτι της έρευνας προτείνω να διαβάσετε το άρθρο. Αναφέρω ότι οι τροφές τύπου καραμέλας που παρασκευάσθηκαν είχαν υψηλές τιμές HMF και όσο πιο “καραμέλα” και σκούρο το χρώμα τόσο μεγαλύτερη τιμή (π.χ. 234,1mg/kg είχε μία δοκιμή που παρασκευάσθηκε με 100ml νερό, 1000gr ζάχαρη, 30ml λεμόνι με μέγιστη θερμοκρασία 128C). Σχολιάζω πως αυτό που πρέπει να προσέξουν όσοι παρασκευάζουν αυτού του είδος τροφή για τα μελίσσια τους είναι πέρα από την θερμοκρασία και την ποσότητα λεμονιού μια και όσο αυξανόταν το λεμόνι τόσο αυξανόταν και οι τιμές HMF.
Παρασκεύασαν και τροφές τύπου βανίλια και όλες είχαν τιμές HMF εντός των ορίων ασφαλείας για τις μέλισσες (από 0,6 έως 2,4mg/kg).

Για όσους θέλουν να διαβάσουν περισσότερα, στο φόρουμ Melissologia H.B.F. έχει αναρτηθεί θέμα με τίτλο “HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία

Δεν υπάρχουν σχόλια: